In de wintermaanden vriest het regelmatig. Dan vormen zich ijskristallen. En die vormen een mooi onderwerp om een natuurfoto van te maken. We geven je 9 tips op het gebied van techniek, compositie en sfeer voor het fotograferen van ijskristallen.

Fotograferen van ijskristallen

Het lijkt alsof er in de wintermaanden weinig is te fotograferen. Ook blijven veel fotografen thuis en leggen ze hun camera voor een paar maanden aan de kant. Het is echt niet zo dat wij iedere dag op pad gaan. Ook dit soort artikelen moeten worden geschreven. Maar er zijn genoeg dagen waarop er veel fotogenieke onderwerpen zijn te fotograferen.

Je hoeft niet direct in grootse winterlandschappen te denken. Kleine intieme landschappen en macro onderwerpen zijn heel geschikt. IJskristallen vormen een mooi onderwerp. En misschien kun je ze gewoon in je eigen tuin of op je eigen balkon fotograferen. Mooie natuurfoto’s maak je vaak dicht bij huis.

We vertellen je precies hoe je ijskristallen fotografeert. Het enige ‘hulpmiddel’ dat we daarvoor gebruikten was een macro objectief van 105mm. Verder gebruiken, we geen tussenringen, voorzetlenzen, flitsers, ander kunstlicht, statieven of wat dan ook. Maak het jezelf gemakkelijk en focus op het onderwerp en de foto.

Tip 1: Techniek: pas je belichting aan

Sneeuw en ijskristallen zijn in de basis wit. Maar je camera gaat uit van middengrijs. Je wilt voorkomen dat je met grijze foto’s naar huis gaat. Pas daarom de belichtingscompensatie aan.

20220111 G8A9784 2 Betere Landschapsfoto

Hieronder zie je 3 foto’s. We hebben sneeuw gefotografeerd. De linker foto is zonder belichtingscompensatie gemaakt. Het resultaat is een grijs vlak. De middelste foto is met 1 stop belichtingscompensatie gemaakt en de rechter foto met 2 stops. In de rechter foto zie je dat de sneeuw bijna wit is. Je maakt als het ware een high key foto.

Tip 2: Verhoog de ISO-waarde indien nodig

Het toepassen van belichtingscompensatie – in de diafragmavoorkeuzestand – of het direct verlengen van de sluitertijd – manuele instelling – kan bewegingsonscherpte veroorzaken. Want een lichtere foto betekent dat je met een langere sluitertijd fotografeert. Houd daar rekening mee, want wellicht moet je de ISO-waarde verhogen. Het is belangrijk dat je bij het fotograferen van ijskristallen zonder bewegingsonscherpte fotografeert. Je verliest anders de fijne details in de foto.

Tip 3: Stel zorgvuldig scherp bij het fotograferen van ijskristallen

Omdat je dicht bij de ijskristallen scherp stelt, is de scherptediepte erg klein. En je zult met een relatief groot diafragma – f2.8 tot f5.6 – fotograferen. Waarschijnlijk werkt de autofocus van je camera dan niet goed genoeg. Stel daarom handmatig scherp. Zou houd je controle. Voor de natuurfoto’s die je in dit artikel ziet, gebruikten we geen statief. Als je een minder stabiele hand hebt, is het gebruik van een statief wel aan te raden.

DSC2158 Betere Landschapsfoto

Tip 4: Houd de compositie eenvoudig

Het vinden van een geschikt onderwerp is niet lastig. Je las al dat je eigen tuin of balkon goed is. Wij maakten de foto’s aan de rand van een parkeerterrein en naast een langlaufpiste.

Tip 5: Begin met een eenvoudige vlakverdeling

We gaan verder met de tips voor het fotograferen van ijskristallen. Meestal beginnen we heel eenvoudig met de regel van derden. Je verdeelt het beeld als het ware in negen gelijke vlakken. Dat doe je door twee denkbeeldige verticale en horizontale lijnen in beeld te plaatsen. Op veel camera’s kun je deze vlakverdeling instellen.

Fotograferen van ijskristallen Betere Landschapsfoto

Vanuit de basis vlakverdeling ga je finetunen. Kleine positieveranderingen kunnen grote veranderingen voor je uiteindelijke foto hebben. Let daarbij niet alleen op de positie van het onderwerp, maar ook op de rol van de voorgrond en achtergrond.

20220111 G8A9798 2 Betere Landschapsfoto

Lees meer over compositietips voor natuurfoto’s in de winter.

Tip 6: Licht zorgt voor sfeer bij het fotograferen van ijskristallen

Wat lichtomstandigheden betreft, hebben we niet direct een voorkeur. De meeste foto’s werden in dit geval gemaakt in hard licht. Soms kun je met je lichaam het directe zonlicht afschermen. En soms wil je er juist gebruik van maken. Kijk gewoon wat goed voelt, naar wat bij je past.

20220111 G8A9789 2 Betere Landschapsfoto

Tip 7: Check het resultaat ter plaatse

En bij twijfel: maak gewoon de foto en beoordeel ter plaatse het resultaat. Bevalt het niet? Dan maak je de foto met andere instellingen en/of een andere compositie opnieuw.

Tip 8: Let op de witbalans

In de foto op het parkeerterrein zie je warm licht. Daar konden we nog gebruik maken van de relatief laagstaande zon. In de andere foto valt het blauwe licht van boven op de witte sneeuw. Het natuurlijke licht zorgt van andere kleuren. Houd daar rekening mee als je fotografeert. De automatische witbalans hoeft zeker niet de beste te zijn. Soms kun je met een warmere of juist koelere witbalans de sfeer versterken.

DSC2152 Betere Landschapsfoto

Tip 9: Werk de foto thuis af

We vinden dat iedere foto in de nabewerking kan worden versterkt. Daarvoor gebruiken wij Lightroom Classic In deze foto’s hebben we vooral de structuren van de ijskristallen benadrukt.

Workshops natuurfotografie in de Hoge Venen

De Hoge Venen zijn in ieder jaargetijde fotogeniek. Sneeuw of geen sneeuw, wel of geen prachtige herfstkleuren. Als je om je heen kijkt is er altijd wel iets te fotograferen. Er zijn veel verschillende uitgangspunten en invalshoeken. En smaken verschillen. Daar gaan de praktische workshops in de Hoge Venen over.

AAG7710 Betere Landschapsfoto
e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *