Einde maart, begin april is de periode waarin de bloesem op z’n hoogtepunt is. In deze ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we je precies hoe het fotograferen van bloesem in z’n werk gaat.

Fotograferen van bloesem

De afgelopen week maakten we een aantal foto’s van de bloeiende bloesem. Het vroege voorjaar is dé periode om met name kersenbloesem te fotograferen.

Arboretum Kalmthout en plantentuin Merksplas

Het fotograferen van bloesem kan op heel veel plaatsen. Misschien zelfs wel in je eigen tuin. Maar we fotograferen de bloesem ook vaak in Arboretum Kalmthout en de Plantentuin in Merksplas.

Arboretum Kalmthout

Het arboretum Kalmthout ligt vlak boven Antwerpen en is vanuit Vlaanderen en Nederland eenvoudig bereikbaar. Naast de vele bomen- en plantensoorten, kun je er vrijwel het hele jaar door bloemen fotograferen.

Plantentuin Merksplas

De plantentuin in Merksplas – De kleine boerderij – is voor ons een vrij nieuwe locatie. Merksplas biedt veel variatie. Ook hier fotograferen we vanaf het voorjaar tot in de herfst. De plantentuin is ook goed bereikbaar.

We bezoeken beide locaties erg graag. Het is prachtig om de tuinen steeds te zien veranderen en nieuwe dingen te ontdekken. Los van de fotografie zijn de locaties ook aangenaam omdat ze rustig gelegen zijn en ruim zijn opgezet. Een drankje op het terras ontbreekt dan ook niet.

Omstandigheden

Maar terug naar het fotograferen van bloesem. Het was een onbewolkte dag en de zon stond al vrij hoog. Omdat de boom vol bloemen stond, konden we een plek vinden die min of meer in de schaduw lag.

Je kunt je voorstellen dat de bijna witte bloemen relatief weinig licht tegenhouden en juist veel licht weerkaatsen. Dat is iets om tijdens het belichten rekening mee te houden.

Benaderen van je onderwerp bij het fotograferen van bloesem

De eigen positie is altijd belangrijk vinden we. Het gaat niet alleen om het onderwerp zelf. In dit geval speelt de achtergrond een grote rol. Te veel donkere takjes leiden af van het onderwerp, tenzij een takje als een invoerende lijn kan worden gebruikt. Het was best nog lastig om een plek te vinden waarbij zowel de takjes konden worden vermeden én het onderwerp van de achtergrond loskomt.

High key techniek bij het fotograferen van bloesem

Omdat de bloem bijna wit is – net zoals de achtergrond – is de high key techniek gebruikt. Meestal passen we de high key techniek voor een creatief effect toe. Bij het fotograferen van de bloesem is de high key techniek gebruikt om ervoor te zorgen dat de bijna witte bloem ook zo wordt weergegeven.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

DSC3073 Betere Landschapsfoto

Workshops macrofotografie

Wil je ook alle skills van macrofotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops macrofotografie. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen.

Als je je techniek wilt bijschaven en een stevige basis wilt leggen is de workshop Technische vaardigheden heel geschikt. Tijdens de workshop richt je je vooral op scherpstellen, belichten en het vastleggen van het onderwerp.

DSC3030 Betere Landschapsfoto

Ben je op zoek naar een meer creatieve uitdaging? Kies dan voor creatieve macrofotografie en breng meer sfeer in je macrofoto’s. Zo ontdek je bijvoorbeeld in de workshop dat lichtcirkels in de achtergrond vaak mogelijk zijn.

DSC 6991 Betere Landschapsfoto

En wil je juist high key foto’s maken? Dan kom je naar de workshop high key en low key. Naast de technieken ontdek je welke onderwerpen en composities geschikt zijn om sfeervolle foto’s te maken.

20190215 G8A7599 Betere Landschapsfoto

De meeste workshops vinden zowel in Kalmthout als Merksplas plaats. Kijk hier voor het overzicht van alle workshops macrofotografie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *