Einde maart, begin april is de periode waarin de bloesem op z’n hoogtepunt is. In deze ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we je precies hoe het fotograferen van bloesem in z’n werk gaat.

Fotograferen van bloesem

De afgelopen week maakten we een aantal foto’s van de bloeiende bloesem. Het vroege voorjaar is dé periode om met name kersenbloesem te fotograferen.

Arboretum Kalmthout en plantentuin Merksplas

Het fotograferen van bloesem kan op heel veel plaatsen. Misschien zelfs wel in je eigen tuin. Maar we fotograferen de bloesem ook vaak in Arboretum Kalmthout en de Plantentuin in Merksplas.

Arboretum Kalmthout

Het arboretum Kalmthout ligt vlak boven Antwerpen en is vanuit Vlaanderen en Nederland eenvoudig bereikbaar. Naast de vele bomen- en plantensoorten, kun je er vrijwel het hele jaar door bloemen fotograferen.

Plantentuin Merksplas

De plantentuin in Merksplas – De kleine boerderij – is voor ons een vrij nieuwe locatie. Merksplas biedt veel variatie. Ook hier fotograferen we vanaf het voorjaar tot in de herfst. De plantentuin is ook goed bereikbaar.

We bezoeken beide locaties erg graag. Het is prachtig om de tuinen steeds te zien veranderen en nieuwe dingen te ontdekken. Los van de fotografie zijn de locaties ook aangenaam omdat ze rustig gelegen zijn en ruim zijn opgezet. Een drankje op het terras ontbreekt dan ook niet.

Omstandigheden

Maar terug naar het fotograferen van bloesem. Het was een onbewolkte dag en de zon stond al vrij hoog. Omdat de boom vol bloemen stond, konden we een plek vinden die min of meer in de schaduw lag.

Je kunt je voorstellen dat de bijna witte bloemen relatief weinig licht tegenhouden en juist veel licht weerkaatsen. Dat is iets om tijdens het belichten rekening mee te houden.

Benaderen van je onderwerp bij het fotograferen van bloesem

De eigen positie is altijd belangrijk vinden we. Het gaat niet alleen om het onderwerp zelf. In dit geval speelt de achtergrond een grote rol. Te veel donkere takjes leiden af van het onderwerp, tenzij een takje als een invoerende lijn kan worden gebruikt. Het was best nog lastig om een plek te vinden waarbij zowel de takjes konden worden vermeden én het onderwerp van de achtergrond loskomt.

High key techniek bij het fotograferen van bloesem

Omdat de bloem bijna wit is – net zoals de achtergrond – is de high key techniek gebruikt. Meestal passen we de high key techniek voor een creatief effect toe. Bij het fotograferen van de bloesem is de high key techniek gebruikt om ervoor te zorgen dat de bijna witte bloem ook zo wordt weergegeven.

Gebruikte apparatuur

Om de foto te maken is de volgende apparatuur is gebruikt:

  • Camera: Nikon Z7
  • Objectief: Nikkor 105mm f2.8
  • Statief: geen, uit de hand gefotografeerd
  • Filters: NiSi landscape polarisatiefilter
  • Nabewerkt in Lightroom Classic

De foto

DSC3073 Betere Landschapsfoto

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *