De bosanemoon is een veel gefotografeerde bloem. In deze ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we je precies waar je op kunt letten bij het fotograferen van bosanemonen.

Fotograferen van Bosanemonen

Bosanemonen bloeien van maart tot mei. We zijn er altijd graag vroeg bij. De reden hiervoor is eenvoudig. Als een bloem tot bloei komt zijn de blaadjes nog vers. Én in het voorjaar bloeien zoveel verschillende bloemen dat we ook die graag fotograferen.

We geven je 5 tips voor het fotograferen van bosanemonen.

Tip 1: Voorkom uitgebeten hooglichten

Een bosanemoon is een – bijna – witte bloem. Deze reflecteert veel licht. Bij het fotograferen van Bosanemonen is de bloem waarschijnlijk het onderwerp in de foto. En ook het lichtste deel. Let erop dat je de foto goed belicht. Zo zorg je ervoor dat de bloem nog nét wat kleur en structuur in zich heeft.

Tip 2: Hard licht geeft je mogelijkheden bij het fotograferen van bosanemonen

Hard licht geeft je mogelijkheden bij het fotograferen van Bosanemonen. Door je belichting aan te passen, kun je bijvoorbeeld een low key of high key foto maken.

Tip 3: Compositie is belangrijk bij het fotograferen van bosanemonen

Een bosanemoon staat bijna nooit alleen. Zelfs op een vierkante meter staan er tientallen. Je onderwerp is dan snel gevonden. Daar een voor je eigen gevoel mooie foto van maken is een ander verhaal. Neem gerust de tijd om een gaaf exemplaar te vinden. En kijk ook vooral naar waar je de bloem in de foto plaatst. De voorgrond en achtergrond spelen zeker een belangrijke rol.

DSC3371 Betere Landschapsfoto

Een op het oog eenvoudige compositie met daarin één scherpe bloem. Naast de compositie is sfeer belangrijk.

Tip 4: Gebruik een statief

Zelf maken we vrijwel alle macrofoto’s uit de hand. Heb je niet meer zo’n vaste hand, gebruik dan je statief. Maar let op dat je de bloemen niet beschadigt.

Tip 5: Gebruik een parasol of paraplu

Vind je het toch lastig om een hard licht te fotograferen? Of vind je het gewoon niet mooi? Maak dan gebruik van een parasol of paraplu bij het fotograferen van bosanemonen. Het contrast zal een stuk kleiner zijn.

Bonustip: Fotograferen van Bosanemonen = creatief fotograferen

Er zijn verschillende creatieve technieken die je kunt gebruiken bij het fotograferen van Bosanemonen of andere bloemen. De soft focus techniek is er 1 van.

DSC3136 Betere Landschapsfoto

De soft focus foto hierboven is met een standaard objectief (brandpuntafstand meer dan 50mm) gemaakt. De foto is zachter. Het harde licht en ook wat scherpte ‘verschuilen’ zich achter het soft focus effect.

Je kunt bijvoorbeeld ook voor een soft focus objectief kiezen. De Lensbaby soft focus of Composer Pro II met soft focus optic zijn dan een goede keuze.

Wil je meer weten over macrofotografie in het voorjaar? Kijk dan eens naar:

workshops

Krijg nieuwe inspiratie in de praktijk en kom naar 1 van onze praktische workshops. Je krijgt 1-op-1 begeleiding en er zijn maximaal 6 deelnemers per begeleidende fotograaf. Voor de workshop krijg je een gids met praktische informatie in het thema van de workshop. En tijdens de workshop krijg je tips, feedback op je foto’s en maken we samen dé foto. Zo krijgt je écht de aandacht die je verdient.

Yvonne en Frank hebben samen al ruim 24 jaar praktijkervaring in het geven van workshops en trainingen in natuurfotografie. We maken er altijd een leuke en leerzame workshop van. Bovendien krijg je na de workshop nog eens 2 uitdagende opdrachten in het thema van de workshop.

Samengevat:

✅ Persoonlijke 1-op-1 begeleiding op locatie
✅ Veel praktische tips en adviezen tijdens de workshop
✅ Feedback op je foto’s tijdens de workshop
✅ Samen dé foto maken
✅ Gratis koffie of thee bij aankomst
✅ Een handige gids in het thema van de workshop
✅Twee uitdagende opdrachten voor na de workshop

Of bekijk hier de workshops die al in de loop van de komende weken plaatsvinden.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Met passie en enthousiasme bieden wij begeleiding aan zowel beginnende als gevorderde fotografen, waarbij we alles verkennen wat er te ontdekken valt op het gebied van macrofotografie, landschapsfotografie en kustfotografie.

We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen in Nederland, België en Noord-Frankrijk.

Zowel grote als kleine landschappen oefenen een sterke aantrekkingskracht op ons uit. Met de juiste – creatieve – technieken zoeken we naar prachtige locaties om sfeervolle beelden vast te leggen. We delen graag onze kennis en ervaring met jou om je te ondersteunen in je fotografische reis. Het geeft ons energie om jou als natuurfotograaf te zien groeien met onze begeleiding.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina.

Download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Of schrijf je hier in voor onze tweewekelijkse mail met tips, inspiratie en aanbiedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *