De bosanemoon is een veel gefotografeerde bloem. In deze ‘Hoe is de foto gemaakt’ vertellen we je precies waar je op kunt letten bij het fotograferen van bosanemonen.

Fotograferen van Bosanemonen

Bosanemonen bloeien van maart tot mei. We zijn er altijd graag vroeg bij. De reden hiervoor is eenvoudig. Als een bloem tot bloei komt zijn de blaadjes nog vers. Én in het voorjaar bloeien zoveel verschillende bloemen dat we ook die graag fotograferen.

We geven je 5 tips voor het fotograferen van bosanemonen.

Tip 1: Voorkom uitgebeten hooglichten

Een bosanemoon is een – bijna – witte bloem. Deze reflecteert veel licht. Bij het fotograferen van Bosanemonen is de bloem waarschijnlijk het onderwerp in de foto. En ook het lichtste deel. Let erop dat je de foto goed belicht. Zo zorg je ervoor dat de bloem nog nét wat kleur en structuur in zich heeft.

Tip 2: Hard licht geeft je mogelijkheden bij het fotograferen van bosanemonen

Hard licht geeft je mogelijkheden bij het fotograferen van Bosanemonen. Door je belichting aan te passen, kun je bijvoorbeeld een low key of high key foto maken.

Tip 3: Compositie is belangrijk bij het fotograferen van bosanemonen

Een bosanemoon staat bijna nooit alleen. Zelfs op een vierkante meter staan er tientallen. Je onderwerp is dan snel gevonden. Daar een voor je eigen gevoel mooie foto van maken is een ander verhaal. Neem gerust de tijd om een gaaf exemplaar te vinden. En kijk ook vooral naar waar je de bloem in de foto plaatst. De voorgrond en achtergrond spelen zeker een belangrijke rol.

DSC3371 Betere Landschapsfoto

Een op het oog eenvoudige compositie met daarin één scherpe bloem. Naast de compositie is sfeer belangrijk.

Tip 4: Gebruik een statief

Zelf maken we vrijwel alle macrofoto’s uit de hand. Heb je niet meer zo’n vaste hand, gebruik dan je statief. Maar let op dat je de bloemen niet beschadigt.

Tip 5: Gebruik een parasol of paraplu

Vind je het toch lastig om een hard licht te fotograferen? Of vind je het gewoon niet mooi? Maak dan gebruik van een parasol of paraplu bij het fotograferen van bosanemonen. Het contrast zal een stuk kleiner zijn.

Bonustip: Fotograferen van Bosanemonen = creatief fotograferen

Er zijn verschillende creatieve technieken die je kunt gebruiken bij het fotograferen van Bosanemonen of andere bloemen. De soft focus techniek is er 1 van.

DSC3136 Betere Landschapsfoto

De soft focus foto hierboven is met een standaard objectief (brandpuntafstand meer dan 50mm) gemaakt. De foto is zachter. Het harde licht en ook wat scherpte ‘verschuilen’ zich achter het soft focus effect.

Je kunt bijvoorbeeld ook voor een soft focus objectief kiezen. De Lensbaby soft focus of Composer Pro II met soft focus optic zijn dan een goede keuze.

Wil je meer weten over macrofotografie in het voorjaar? Kijk dan eens naar:

Workshops macrofotografie

Wil je ook alle skills voor macrofotografie onder de knie krijgen? We begeleiden je graag tijdens onze workshops. Er zijn maximaal 10 deelnemers en je krijgt persoonlijke begeleiding van 2 professionele fotografen. De workshops zijn zo opgezet dat je alle nieuwe kennis en vaardigheden ook zelf na de workshop kunt toepassen.

Compositie en sfeer

Sterke composities vol sfeer staan centraal in deze workshop. Hoe vind je een geschikt onderwerp? En hoe zorg je ervoor dat het onderwerp goed in het minilandschap dat je fotografeert past? Ga met ons in de praktijk aan de slag. Je zult al snel mooie foto’s maken.

Workshop Macrofotografie Compositie En Sfeer 2 Betere Landschapsfoto

Creatieve macrofotografie

Ben je op zoek naar meer creativiteit in je macrofoto’s? Met verschillende technieken – zonder hulpmiddelen – die je altijd kunt toepassen breng je meer variatie en spanning in je foto’s.

In de workshop creatieve macrofotografie ontdek je nieuwe mogelijkheden

Alle workshops macrofotografie

Bekijk ook eens het hele aanbod met workshops macrofotografie.

e book betere fotos in 7 stappen 1 Betere Landschapsfoto

OVER BETERE LANDSCHAPSFOTO

Wij zijn Betere Landschapsfoto, hoe kunnen we jou helpen aan mooiere en betere fotografie

Wij zijn Frank en Yvonne en samen zijn wij Betere Landschapsfoto. Vol passie en enthousiasme begeleiden we beginnende tot gevorderde fotografen bij alles wat je kunt ontdekken over macrofotografie, landschapsfotografie of kustfotografie. We organiseren een breed scala aan workshops, cursussen, coachingstrajecten en inspirerende lezingen.

Alle grote en kleine landschappen hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Met de juiste techniek gaan we op zoek mooie plekken om sfeervolle beelden vast te leggen. En dat delen we graag met andere fotografen. Om ze verder te helpen in hun fotografie. Zien dat andere fotografen zich ontwikkelen met onze hulp, daar krijgen wij energie van!

Betere Landschapsfoto is officieel dealer van Leofoto, NiSi, Lensbaby, Kenko en Think Tank.

Heb je nog vragen over dit artikel? Stel ze in de reacties zodat we je kunnen helpen.

Heb je nog vragen over onze workshops? Stel ze via deze pagina. Of download hier ons gratis e-book “Betere foto’s in 9 simpele stappen“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *